Her kommer en veldig enkel oppskrift på hvordan du kan sy et søtt og behagelig skjørt på veldig kort tid!

Sy til voksen, sy til barn, sy til dukker!

Materialer

Elastikk
Bredden velger du selv. Jeg har brukt 25mm bredde her. Lengden måler du på deg selv eller personen som skal bruke skjørtet. Til min 5-åring brukte jeg 50 cm + 3 cm til å sy sammen strikken med. OBS! Vent med å klippe av ønsket lengde – det er lettere å tre i strikken før du har klippet.

Stoff
Her har jeg brukt vevet viskose. Det har en letthet og et pent fall, perfekt for et skjørt som dette. Bredden bør være en god del bredere enn den som skal bruke skjørtet. Her har jeg tatt målet rundt livet x3. Lengden på skjørtet bestemmer du selv, men husk å legge til ekstra for løpegang (bredden på strikken x2 + 1 cm) og oppleggskant (2 cm). Til større barn og voksne må du kanskje ha et for- og et bakstykke pga bredden på stoffet du får kjøpt.

Dette er stoffmengden, jeg har brukt til dette skjørtet som passer til min 5-åring. Dette er den eneste mønsterdelen jeg har brukt 😀

Fremgangsmåte

1. Sy sammen sidesøm(ene), gjerne med fransk søm.

Fransk søm blir penest på innsiden av plagget – ingen rå stoffkant.

2. Press løpegangen før du syr den sammen nesten hele veien rundt.

Bredden på strikken avgjør bredden på løpegangen. Press og nål fast før du syr 🙂

3. Tre i elastikken

Vent gjerne med å klippe av ønsket lengde elastikk (det gjør det lettere å tre inn strikken) men sett et merke for ønsket lengde slik at du vet hvor du skal klippe etterpå.

Bruk en sikkerhetsnål som hjelp når du skal få strikken hele veien gjennom løpegangen.

4. Sy sammen elastikk og åpning i løpegangen

Når du har tredd gjennom elastikken og har tak i begge ender, kan du klippe av der du satte merke. Sy sammen strikken og sy igjen åpningen du tredde den gjennom.

For å unngå at strikken vrir seg i løpegangen ved bruk, kan du sy noen få sømmer vertikalt over strikk og løpegang jevnt fordelt. Disse sømmene vil uansett skjulet av rynkene i stoffet.

5. Legg opp skjørtet

Legg opp skjørtet til ønsket lengde ved å brette dobbelt 1 cm og 1 cm. Her kan du bruke muligheten til å lære å legge opp med usynlig søm, men jeg har ikke brukt det her, for enkelthets skyld.

Her er vrangsiden av skjørtet.

Ferdig!

Slik blir strikken og rynkingen i livet.

Voila! Lag et til deg selv eller ei dukke også da vel 😀

 

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre