Her har jeg designet meg et tyllskjørt med skjult strikk i livet. Det er nokså enkelt å sy – perfekt til et lite romjulsprosjekt som du kan ha på deg på nyttårsaften!

Jeg har brukt et dobbelt lag med soft tyll (men du kan fint klare deg med ett) og fôr i acetat. Begge deler i fargen «mørk jade». Men man kan gjerne ha ulik farge på fôr og eventuelt hvert lag med tyll for en spennende effekt.

Jeg tror jeg må sy meg et ekstra skjørt i sort – som passer til alle topper.

Tips når du skal klippe tyll: Brett stoffet og fest lagene med nåler før det klipper.

Stoff:

Jeg har gått utifra disse lengdene, men man kan bruke mer eller mindre utifra hvor fyldig man ønsker skjørtet. Det er egentlig strikken i midjen som varierer passformen. Hvor langt du ønsker skjørtet er målene «A» og «B». Målet «C» er mengden stoff du trenger til å brette rundt strikk i midjen, og 1 cm sømmonn. Tyll fungerer fint med en rå kant nederst og trenger altså ikke å legges opp.

Sett et merke med kritt for hver 4-del lengde av stoffet. Både tyll og fôr. Det hjelper deg å få fordelt rynkene jevnt senere.

Sy sammen fôret:

Den øverste kanten av fôret skal brettes over strikkkanten, så den øverste delen skal ha sidesømmen på denne måten. Det krever at du klipper et lite hakk i fôret før du syr sømmen til motsatt side.

Hvor mye stoff du trenger til å brette over strikken, kommer an på bredden på strikken. Jeg hadde 3,5cm bred strikk, og trengte da ca 10 cm av stoffet til å brette over. Merk av nedre del av linningen med kritt, rundt hele fôret. da er det lett å vite hvor du skal sy fast tyll etterpå.

Rynk tyllstoffet:

Bruk tråd i en kontrastfarge til å sy lange sting til å rynke tyllen med. Jeg rynket de to lagene mine samtidig. Sy to parallelle rynkesømmer for å oppnå jevn rynking. Lag et opphold for hver 4-del lengde av stoffet – det hjelper også til å få til jevn rynking.

Sy fast rynket tyllstoff:

Sy fast tyll med en rett søm mellom de to runkesømmene i kontrastfarge. Sy fast langs krittkanten du merket av tidligere.

 

 

Nå er det klart for å brette fôret over linningen. Det skal være plass til strikken. Press gjerne øvre kant med strykejern på lav varme.

Sy fast linningen

Nå burde det passe slik at nederste rynkesøm kommer nedenfor linning-sømmen. Denne rynkesømmen kan du trekke ut til slutt, for nå er den kjekk å ha. Husk å la en liten åpning være igjen slik at du får dratt gjennom strikken.

Dra gjennom strikken

Før du begynner på dra gjennom strikken bør du måle på deg selv (eller den som skal bruke skjørtet) hvor lang den skal være, og sette et merke på strikken. Du skal nemlig ikke klippe av ennå.

Dra gjennom strikken ved å feste en sikkerhetsnål å tuppen.

Som du ser er skjørtet ganske så stort før man strammer til med strikk i rett lengde.

Gjør ferdig linning

Klipp av strikken der du satte merke for rett lengde. Sy sammen strikken. Sy igjen linningen.

Legg opp foret.

Nå er det bare å legge opp foret og skjørtet er ferdig.

Sikre strikken?

Strikken kan lett vri seg i så glatt et stoff, men du kan fest den med et par små slike sømmer på tvers av strikken. Disse vil lett skjule seg mellom alle foldene.

Voilá!

Ferdig 🙂

His du er en tyllskjørt-fan burde du forreste ta turen innom bloggen til Jenny Skavlan, hun har en anne superfin oppskrift her.

Du er kanskje også interessert i...