stikkord:

Demontèr

Verktøy. Flatt skrujern og tang til å ta opp stifter med. Sprettekniv til sømmene.

Dokumentér. Skriv opp rekkefølgen du demonterer i, slik at du kan gjøre det samme i motsatt rekkefølge når du skal montere den igjen. Ta gjerne noen bilder underveis, når du merker deg noe spesielt viktig.

Bevar. Bevar det gamle trekket mest mulig helt, sprett kun de sømmene som er nødvendige å sprette, og merk de ulike delene med hvor de hører til. På min var det ganske mange deler, som «høyre arm underside» og «fremre kant under sittepute».

Skaff materialer

Oversikt. Når du har demontert er det enklere å få oversikt over hvor mye stoff du trenger, samt tilstanden til de ulike delene av stolen. Noe av polstringen på stolen min var i ganske dårlig stand og ble erstattet med platevatt.

Stoff. Jeg anbefaler å velge et ordentlig møbelstoff. Trekket må tåle mye slitasje i daglig bruk. Dessuten heftig behandling under omtrekkingen av stolen, som i stor grad foregår med stifter og kraftig møbeltråd. Så selv om det kan være fristende å velge et annet stoff pga. farge og mønster, så vil du kanskje angre på det. Stoffet mitt er fra Stoff&Stil.

Montér

Verktøy. Symaskin, stiftemaskin, buet møbelnål, saks, kraftig sytråd. Finn frem notatene fra demonteringen og begynn i motsatt rekkefølge.

Klipp. Bruk de demonterte stoffdelene som mal. Jeg klipte etterhvert som jeg monterte. Der det skal stiftes fast, klipp noen cm ekstra slik at du har litt stoff å dra i når du skal strekke på plass. Så klipper du heller bort overflødig stoff til slutt.

Symaskin. Sy de delene som lar seg gjøre på maskin. Men ikke for mye om gangen.

Stift. Stift de viktigste stedene først, slik at du får strukket stoffet på plass i alle retninger før du fester det helt.

 

Du er kanskje også interessert i...